
یک جامعه شناس مسئولیت اجتماعی را یک حقوق و تکلیف شهروندی توصیف کرد و گفت: مسئولیتی اجتماعی امری دو سویه است.
دکتر امیرمحمودحریرچی در گفت وگو با تهرانیار درباره مسئولیت اجتماعی گفت: مسئولیت اجتماعی امری است که در دو حوزه فردی و عمومی انجام میشود. در واقع وقتی صحبت ازمسئولیت اجتماعی به میان میآید، منظور این است که هر یک از ما علاوه بر خودمان باید نسبت به دیگران نیز حقی را قائل باشیم و هرکدام به اندازه و در توانی که داری، دیگران را در رسیدن به حقشان کمک کنیم.
وی ادامه داد: با این تعریف میتوان گفت که اگر هرکدام از ما با فرد یا افرادی مواجه شویم که امکان کمک کردن و یاری رساندن به او را داشته اما دریغ کرده باشیم، کاری غیرانسانی و غیراخلاقی انجام دادهایم.
این عضو هیات علمی دانشگاه درباره اینکه مسئولیت اجتماعی بیشتر در چه جوامعی دیده میشود، گفت: در جوامعی که در آن رشد اخلاقی وجود داشته باشد، طبیعتا مسئولیت اجتماعی هم بیشتر وجود خواهد داد. اتفاقا چنین جوامعی جزو خوشبختترین و شادترین جوامع هم هستند.
حریرچی، با اشاره به حقوق شهروندی افراد اظهارکرد: در جهان منشور حقوق و تکالیف شهروندی وجود دارد که البته بنا بود در ایران هم قانون آن تصویب شود که نمیدانم چه شد. اما واقعیت این است که بر اساس این منشور مسئولیت اجتماعی یک حق و تکلیف شهروندی است. حق از این منظر که باید در قبال ما یکسری اقدامات انجام شود و تکلیف هم از این منظر که ما در برابر جامعه و محیط اطرافمان نیز یکسری وظایف و مسئولیتها را برعهده داریم.
این جامعهشناس مسئولیت اجتماعی را امری دوسویه خواند و گفت: زمانی که ما از مسئولیت اجتماعی صحبت میکنیم همانطوری که گفتم هم از حق صحبت کردهایم و هم از تکلیف. مثلا در این روزها که شیوع کرونا وجود دارد، وقتی از یک شهروند خواسته میشود که در خانه بماند، در واقع مسئولیت اجتماعی این فرد حضور در خانه برای قطع زنجیره انتقال کروناست، اما سوی دیگر آن حقی است که دارد، او حق دارد که از معیشت خود نیز مطمئن باشد و اینجاست که جامعه هم یک مسئولیت اجتماعی در مقابل این فرد برعهده دارد که باید انجام دهد و این همان تامین کردن معیشت فرد است.
وی به نقش سازمانها و دستگاه ها نیز اشاره کرد و گفت: در این شرایط نقش دستگاهها و سازمانها و شرکتهای مختلف اعم از خصوصی و دولتی مشخص میشود. آنها باید بیایند و در ازای اعتباری که از جامعه به دست آوردهاند به جامعهشان کمک کنند، در واقع دولت یا یک ارگان بالادستی باید به این سازمانها و شرکتها کمک کند تا اقدامات حمایتی آنان نظاممند شود و آنان نیز مسئولیت اجتماعی خود را ایفا کنند. اتفاقا در اینجا هم یک امر دوسویه اتفاق افتاده و سرمایه اجتماعی نهادی که در راستای مسئولیت اجتماعیاش حرکت کرده، بیشتر هم میشود.
حریرچی درباره نقش و مسئولیت اجتماعی رسانهها نیز اظهارکرد: نقش رسانه آگاهی بخشی است و اتفاقا رسانهها همواره در راستای مسئولیت اجتماعی خود عمل میکنند. در این مورد نیز با گسترش و تبلیغ اقدامات انجام شده میتوانند آن را در میان دیگر افراد و دستگاهها نیز اجرا کرده و از این طریق اقدامات خود را انجام دهند. البته رسانهها باید به وعدهها و اقداماتی که شرکت ها تحت عنوان مسئولیت اجتماعی قولش را داده اند، نظارت کنند.
پایان پیام